Lamingtons

20 Februari 2011 - 17:41
Satt och kollade runt på nätet för någon dag sedan och hittade ett antal recept på en kaka som heter Lamingtons. Har aldrig hört talas om dom innan och tyckte att dom verkade rätt goda så igår var jag bara tvungen att testa dom. :)
Denna kakan bestod av en "fast" sockerkaka som man doppar i en chokladkräm och sedan rullar i kokos och eftersom jag inte är speciellt förtjust i kokos så tyckte jag inte att de var så jättegoda. Var helt enkelt för mycket kokos för min smak men utan det hade dom nog varit godare. :p
........................................................................................................................................................................



Lamingtons

3 ägg
110g socker
110g mjöl
2 tsk mjölk

2,25 dl florsocker
5 msk kakao
kokande vatten

kokos

Vispa äggen ljust och krämigt. Tillsätt sockret, ca 1 msk i taget och vispa väl mellan varje gång. Sikta ner hälften av mjölet och hälften av mjölken och vänd ner det försiktigt. Sikta ner resten av mjölet och mjölken och vänd ner det försiktigt också. Häll smeten i en form, 20x30cm och grädda i 180 grader i ca 10 min.

Sikta ner florsocker och kakao i en skål och tillsätt vatten, ca 5 msk, för att få en tunn kräm. Bland väl tills den är riktigt slät.
Skär kakan i lagom stora bitar och doppa dom i i chokladen och låt dom rinna av ordentligt innan du vänder dom i kokos.


Recept på Chokladkakor

19 Februari 2011 - 09:11
Här kommer receptet på de fyllda chokladkakorna jag gjorde igår. Lättgjorda och Goda.
..........................................................................................................................................................................
Vaniljfyllda Chokladkakor ca 20

1½ dl strösocker
1dl kakao
3dl vetemjöl
1tsk bikarbonat
1krm salt
150g rumstempererat el smält smör
1 ägg

50g smör
2½ dl florsocker
1tsk vaniljsocker

Blanda alla torra ingredienser och rör sedan ner smöret (lättast med smält avsvalnat smör) och sedan ett lätt uppvispat ägg. Gör ca 40 runda platta kakor, antingen genom att forma degen till en cylinderformad längd och skära den i skivor, eller genom att kavla ut den försiktigt till några mm tjocklek och stansa ut kakor med ett runt mått. Lägg kakorna på en bakplåtsbeklädd plåt och grädda i mitten i 175 grader i ca 8-10 min.

Rör samman ingredienserna till fyllningen och bred ut den på undersidan på hälften av de avsvalnade kakorna och lägg resterande som lock.

Fyllda chokladkakor

18 Februari 2011 - 18:33
Jag har, som jag har nämt tidigare, hittat många recept i tidningen Baka som jag vill testa på och idag tog jag chansen att testa på ett recept på Chokladkakor med vaniljfyllning. Receptet kommer från Therésia Erneborg som driver bloggen Söta Saker

Jag tycker att dessa kakor var väldigt goda men man ska nog inte äta alldeles för många då jag tyckte att de var rätt söta. Men det är ju det söta som är gott. :p Jag funderade på att smälta lite vit choklad och ringla över för ett lite finare utseende men nu i efterhand så tror jag att det blev bättre utan, kan nog ha blivit lite för sött då kanske. Får nog ta och prova med en lite osötare (kan man säga så?) fyllning någon gång så går det nog ha lite choklad på också. :)

Iaf, har ni inte testat dessa så tycker jag att ni ska göra det. Dessa är både snabba att göra och goda. (Receptet kommer imon)
.........................................................................................................................................................................


Tidningstips

16 Februari 2011 - 20:59
Tänkte jag skulle tipsa er om två tidningar som jag tycker är väldigt läsvärda inom mat och bakning. Det handlar om tidningarna Baka och Elle Mat & Vin.
Baka är en tidning där man kan läsa om det mesta inom just bakning. Det finns allat från tips på trendiga prylar till helt underbara recept från surdegsbröd till söta desserter. Jag själv tycker detta är en helt fantastisk tidning. :) Det är fina bilder och det finns en massa, massa underbara recept som jag ska testa på så fort jag bara orkar och hinner. Vet inte riktigt vilket jag ska börja med bara. ;)
Elle Mat & Vin är precis det som det låter som, en tidning om mat och vin. :p Jag har alltid älskat att laga mat och jag gick även Hotel- och Restauranglinjen på gymnasiet så detta tycker jag är en väldigt bra tidning att ha om man tycker om matlagning. I tidningen hittar man underbara matbilder med tillhörande recept som gör att man vill ställa sig och laga mat oavsett vilken tid på dygnet det är. :) Är man intresserad av matlagning så tycker jag verkligen att man ska skaffa sig denna tidningen. Det är inte bara matrecept utan det finns även en hel del recept på desserter, och vem kan motstå en god dessert efter en underbar middag?
..........................................................................................................................................................................


Goda rabarberkakan

16 Februari 2011 - 09:46
Har nu fått tillbaka tidningen som jag trodde att receptet till den rabarberkakan jag gjorde för ett tag sen fanns i men mindes visst fel. Receptet har jag hittat i boken Gränslöst Gott som är en kokbok med recept från Norden.
Vill ni prova på denna kakan så kommer receptet här. :)
.......................................................................................................................................................................
Rabarberkaka

175g smör
100g socker
2msk vaniljsocker
1 nypa salt
3 äggulor
250g vetemjöl
2½ tsk bakpulver
5-6 msk mjölk

3 äggvitor
200g socker
100g valnötter, finhackade (jag använde hasselnötter)
600g rabarber (tyckte marängen blev blöt så nästa gång har jag nog rabarberna i smeten)

Smält smöret och rör ihop med socker, salt och vaniljsocker. Tillsätt äggulorna och mjölken. Sikta i mjöl och bakpulver. Slå upp smeten i en smord och bröad springform.

Skala och skär rabarberna i mindre bitar, låt dom rinna av på en handduk. Vispa äggvitorna styva, blanda med socker, nötter och rabarber. Bred ut marängen på smeten och grädda kakan i 175 grader i ca 55min. Låt den svalna och servera med grädde eller creme fraiche. (Jag hade vaniljglass till och tyckte det blev väldigt gott till)

Musiktårta

15 Februari 2011 - 16:33
Fick en beställning på en tårta innan helgen till alla hjärtans dag. Det skulle vara en lila tårta med noter på då han som fyllde år är väldigt musikintresserad. Innehållet i tårtan fick jag dock fria händer till. :) Hade aldrig gjort en lila tårta eller någon med musiktema så tyckte det verkade som en kul tårta att göra.
Det fick gärna vara en mikrofon på tårtan också men jag kände att jag inte hade tid i söndags att göra en så jag gjorde ett hjärta istället. Kände att det kunde passa då han som fyllde år fick tårtan av sin tjej och dessutom fyllde år på alla hjärtans dag.

Denna tårtan bestod av ljus botten, jordgubbspannacotta och mjölkchokladcremé. Täckt med hemmagjord sugarpaste. Även dekorationerna i sugarpaste.
..........................................................................................................................................................................



Alla hjärtans dag

14 Februari 2011 - 18:10
Då var det den 14 februari och alla hjärtans dag, tiden går verkligen fort. Tycker knappt man hinner med att göra något. :p Idag har iaf jag haft en ledig dag, eller ledig och ledig jag har haft fullt upp med att göra en tårta och även lite alla hjärtans dag cupcakes. Har ni gjort något gott att smaska på idag? :)
Jag bakade en sats med mörka chokladmuffins med hallonbitar i igår som jag idag gjorde en marängsmet till och gjorde Hi-hats som jag sedan dekorerade med sockerhjärtan. Tyckte det kunde vara passande idag. =)
.....................................................................................................................................................................




Alla hjärtans dag, även kallad Valentindagen, firas enligt legenderna den 14 februari till minne av helgonet Sankt Valentin, som denna dag lät lida martydöden.
Hans brott var den starka tro på kärleken som ledde till att han trots kejsarens förbud lät viga unga älskande.

Det sägs att Valentin innan sin halshuggning lyckades smuggla ut ett kort till sin förälskelse, dottern till fångvaktaren, undertecknad ”Din Valentin”och därmed myntade sedvänjan att ge varandra kort.

Enligt sägerna ska Sankt Valentin inte bara ligga bakom traditionen med alla hjärtans dagkort, utan även vara upphovsman till givandet av blommor på denna kärlekens dag – han sägs ha uppskattat att plocka blommor för att sedan ge till kärlekspar.

Alla hjärtans dag med sitt kärlekstema uppmärksammades och trappades upp och mer och mer under 1800-talet, då det i USA blev populärt med valentinkort med olika vackra utsmyckningar. I Sverige började vi dock inte fira denna dag förrän under 1950-talet, och det var först på 90-talet som högtiden hamnade i almanackan och vi på allvar började fira Valentindagen.


 



Somrigt god rabarberkaka

08 Februari 2011 - 18:52
Jag har länge varit sugen på att hitta på något med rabarberna som jag frös in i somras. Tycker dom har legat länge i frysen och retats med mig, haha, men jag har inte riktigt vetat vad jag ska göra med dom. Göra en vanlig smulpaj som man gör ett antal gånger under sommaren ville jag inte och tillslut hittade jag ett recept på en Rabarberkaka i tidningen BAKA, tror jag att det var :p Har lånat ut den just nu så kan inte titta efter heller och receptet kommer ut en dag sen när jag har fått tillbaka tidningen.
Iaf så tyckte jag att denna kakan var väldigt god, tyckte den påminde lite om en äppelkaka som jag gör ibland men eftersom den också är väldigt god så gör det ju inget. På denna kakan är det ett marängtäckte som jag tycker gör nästan hela kakan. :) Gott när det blir lite krispigt tycker jag.
Som förslag till kakan var det lättvispad grädde eller cream fraiche men jag hade vaniljglass till och tyckte det funkade alldeles utmärkt. :)
..........................................................................................................................................................................


Silviakaka

06 Februari 2011 - 13:30
Har länge varit sugen på att göra en Silviakaka men det har bara inte blivit av, förrens nu i veckan.
Jag tycker detta är en supergod kaka som går hyffsat fort att göra också. Jag tycker att denna kakan är godast att äta när den är lite halvfrusen precis som kärleksmums som också är godast halvfrusen. :)
Nä, nu får jag nog ta och lämna datorn en liten stund och gå och kolla min rabarberkaka som är i ugnen, den kommer nog ut senare om den blev bra. :p
..........................................................................................................................................................................


Semledags

02 Februari 2011 - 16:26
Har varit dålig på att uppdatera här, dels för att jag har jobbat mycket och inte haft tid och dels för att jag har varit sjuk och helt enkelt inte orkat, men nu är jag frisk och hade en kort jobbdag så då får man passa på. :)
Men på tal om något helt annat så har vi ju kommit in i Semleperioden vilket jag har längtat rätt länge efter nu. Tycker det är så gott att äta en hemmagjord semla med en god hasselnötsfyllning så på så sätt är det nog bra att man bara äter det under en viss tid på året annars hade man väl rullat fram tillslut, haha. :p

Jag bakade ett gäng bullar förra söndagen så det finns några i frysen när man blir sugen. Jag har egentligen inte haft något speciellt recept som jag tycke är extra bra när jag gör semlor men nu tror jag faktiskt att jag har hittat ett som jag kommer att använda. Bullarna blev lagom söta och luftiga. :)

.......................................................................................................................................................................
Semlebullar ca 24

150g smör
3dl mjölk
½ tsk krossade kardemummakärnor
50g jäst
1dl socker
½dl vit sirap
1 nypa salt
12-14dl vetemjöl

1 ägg uppvispat med lite mjölk

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken och kardemummakärnorna. Häll hälften av vätskan över jästen och rör tills den löst sig, tillsätt resterande vätska. Rör ner socker, sirap och salt och tillsätt mjölet lite i taget och knåda till en fin och slät deg, gärna med maskin. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 30 min. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i 24 delar. Rulla till bollar och låt jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 40 min. Pensla bullarna med äggblandningen.  Sätt ugnen på 225 grader och grädda bullarna i mitten i ca 8-10 min.





RSS 2.0