Test av fyllningar

29 Oktober 2013 - 19:54
Har läst att om många som har gjort tårtor med fyllningar på kokos och lime som har varit uppskattade så jag blev lite nyfiken på att testa det. Har tänkt att testa en kokosfyllning rätt länge men när jag själv inte är speciellt förtjust i kokos så har det inte blivit av att jag har gjort det.
Slängde ihop en sockerkaksbotten med en kokos och en limefyllning i söndags men gjorde den inte färdig dörrens igår eftermiddag. Valde att spackla den med en whipped cream cheese frosting som också var första gången jag testade på.
Måste säga att för att inte tycka om kokos så var den fyllningen faktiskt god och ihop med limen i tårtan så blev det väldigt gott. Denna kombinationen kommer jag nog att göra i fler tårtor :) 




Beställning

28 Oktober 2013 - 16:16
Tycker det är väldigt kul att det har hört av sig en hel del den senaste tiden och velat beställa tårtor så tänkte ta ett inlägg om hur man kan beställa av mig om man skulle vilja det. 
Det går bra att skicka ett mejl till [email protected] eller skicka ett pm på min FB sida Lollos bakning. 
Eftersom jag gör detta på min fritid och jag jobbar heltid så hinner jag oftast inte med mer än en beställning per vecka så va gärna ute i god tid. 
Jag behöver bara veta det 14 dagar innan men då kan det vara stor risk för att det är någon annan som har beställt till det datumet. 
Är det något ni undrar över så är det bara att höra av sig. Jag försöker kolla mejlen minst 1 gång per dag :) 


Bagels

23 Oktober 2013 - 19:30
Ni som följer mig på Fb såg ju att jag bakade Bagels för första gången igår och det var faktiskt lättare än vad jag trodde att det skulle vara. Dessutom blev dom väldigt goda :) 
Det var lite annorlunda att baka när man ska koka dom innan dom gräddas i ugnen, men det är kokningen som ger dom den där härligt sega konsistensen som en bagels ska ha. 
Jag har ätit av dom idag också och dom är lika goda fortfarande, har läst att dom även ska vara väldigt goda att rosta men det har jag inte testat än så får nog göra det snart. 


Bagels 12st

25g färsk jäst
5dl ljummet vatten
1 msk salt
2 msk flytande honung
12-13dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke. Lös upp med vattnet. Tillsätt salt och honung.
Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta degen i maskin i 5 min. Den ska vara stum.
Jäs degen under bakduk till dubbel storlek i 50-60 minuter. 
Stjälp upp på ett mjölat bakbord och dela degen i 12 bitar. 
Forma varje bit till en rund bulle och tryck ett hål i mitten med pekfingret. Snurra biten runt fingret som en rockring så att den blir jämn och hålet är ganska stort. 
Jäs ringarna under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i 45 minuter. 
Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp vatten i en stor kastrull. 
Koka ett par ringar i taget, 1-2 minuter på varje sida. 
Låt dom torka till lite på en kökshandduk och lägg dom sedan på en plåt med bakplåtspapper. 
Pensla dom med lite uppvispad äggvita. 
Grädda gyllene i mitten av ugnen i ca 25 minuter. 





Marängrulltårta

21 Oktober 2013 - 20:15
Ja vad ska man hitta på med alla äggvitor som blir över efter att man har gjort både en vaniljkräm och en vaniljsås? Tycker alltid det är lika svårt att komma på något. Det första som ploppar upp i huvudet på mig när jag har äggvitor över så är det maränger, men det är ju inte så kul att bara baka helt vanliga maränger jämt. Macarons är ju väldigt gott men då hade jag inget mandelmjöl hemma plus att dom tar lite tid att göra ;) ja nu blev jag visst lite lat också :p Så om man inte vill göra maränger och inte macarons av äggvitorna så kan man ju alltid baka en marängrulltårta. Var första gången jag gjorde en sånhär och den kommer nog göras fler gånger, finns många fyllningar att testa :) 
Denna rulltårtan fyllde jag med grädde blandat med en lime och passionscurd som var hur god som helst. Blev en frisk och fräsch rulltårta. 


Marängrulltårta

5 ägg
1 tsk ättika
2 1/2 dl strösocker
2 tsk majsstärkelse 
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Häll äggvitorna i en ren bunke och låt stå framme så att dom blir rumsvarma. Vispa upp vitorna tillsammans med ättikan till ett hårt skum. Tillsätt hälften av sockret, lite i taget under vispning. 
Blanda resterande socker med majsstärkelsen och vaniljsockret. Häll sockerblandningen i äggvispet, lite i taget under vispning. Bred ut marängen på en plåt med bakplåtspapper. 
Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter. 

Lime- och passionscurd

2st Lime
3st passionsfrukter
25g smör
3/4dl strösocker
1 äggula
1 ägg

Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad. 
Riv zesten från 1 lime och pressa ur saften från båda. 
Passera innanmätet från passionsfrukterna i en sil genom att skrapa runt det och pressa det hårt mot kanterna så att saften rinner ut och kärnorna stannar kvar. 
Smält smöret i en kastrull. Blanda ner sockret, äggulan, ägget, zesten och saften från lime och passionsfrukten. 
Sätt kastrullen i vattenbadet och vispa tills blandningen tjocknar, 5-10min. 
Passera curden genom en sil och låt den svalna. 

Montering 

När kakan har svalnat, vispa upp så mycket grädde du vill ha och vänd ner curden snabbt och bred det på den avsvalnade kakan. Rulla ihop. 

Godaste vaniljsåsen

12 Oktober 2013 - 12:34
Jag brukar faktiskt köra på den lata varianten och köpa en sån färdig vaniljsås men igår så gjorde jag en egen o det blir ju så mycket godare än dom man köper färdiga. Och det är ju inte svårt att göra heller så varför man inte gör det oftare vet jag inte. Måste nog bli bättre på det ;) 


Vaniljsås ca 7dl 

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Lägg stången och fröna i en kastrull med mjölken och låt det koka upp. Ta från plattan och låt stå i 15-20 minuter. 
Vispa äggulor och socker vitt och luftigt i en skål. Häll i den varma mjölken i äggblandningen och blanda. Plocka upp vaniljstången. Häll tillbaka allt i kastrullen och ställ tillbaka på plattan. Koka såsen under omrörning till ca 85 grader eller tills man kan göra rosprovet (doppa en träslev i såsen och ta upp och blås på baksidan, är såsen klar ser det ut som en ros) 
Häll upp såsen i en ren bunke och ställ kallt. 
Såsen håller i kylskåp 1 dygn. 

2års tårta

11 Oktober 2013 - 17:10
Hade en beställning i veckan på en tårta till en liten kille som fyllde 2. Det skulle vara en tårta med en traktor på och gör man en så stor dekoration i sp så blir den väldigt tung så valde att göra den i rice krispie treat istället. Har använt mig av det en gång innan men tyckte det var lite svårt att få den bra o det var defenitivt inte lättare denna gången. Jag satt en kväll i över tre timmar innan jag var någorlunda nöjd, då menar jag att täcka den med sp. Var många gånger jag kände för att slänga ut den genom fönstret, hoppa på den eller slå tills det bara var mos kvar. Men skam den som ger sig :) 
Någon som har mer erfarenhet av rice krispie treat, är det lättare att täcka den direkt eller vänta o spackla med smörkräm innan man täcker? 

Tårtan bestod av chokladbottnar, vaniljkräm, hallon och chokladfluff med chokladbitar. Spacklad med smörkräm och täckt med sugarpaste. 





Ballerinakakor

02 Oktober 2013 - 19:10
När jag är hos min mormor brukar jag titta igenom tidningen Hembakat, för jag har aldrig känt att det har varit så mycket roligt i den men nu har jag ändra den åsikten. När jag sist satt hos mormor och bläddrade i ett nr av tidningen så hittade jag en hel del roligt i den och det jag fastnade mest för var ett recept på Ballerinakakor. För hur gott är inte det?! Så nu har jag faktiskt tagit en prenumation på den tidningen också ;)
Igår blev det av att jag provbakade receptet och jag blev väldigt glatt överraskad när jag provsmakade dom idag o dom smakade nästan precis som köpekakorna. Så supergoda va dom. O inte är dom krångliga att göra heller, tar lite tid men det är helt klart värt det. 


Ca 22st

200g smör, rumstempererat
1/2dl strösocker
1 äggula
4dl vetemjöl
1 1/2msk kakao

Fyllning

100g nougat
100g mörk choklad

Blanda smör och socker smidigt med en slev. Tillsätt ägg och mjöl och rör snabbt till en smidig deg. Knåda inte degen onödigt länge för då blir glutentrådarna starka och kakorna kan bli hårda eller sega. 
Dela degen på mitten och knåda in kakao i ena deghalvan.
Låt degen stå i kylskåpet i ca 30 min. Sätt ugnen på 180 grader. 
Kavla ut degarna på ett mjölat bakbord.
Stansa ut rundlar, 6-7 cm i diameter, och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Stansa ut ett hål i mitten på de ljusa kakorna, gärna med en äppelurkärnare.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 10-13 minuter. Låt kakorna kallna på galler.
Smält nougaten och chokladen tillsammans över vattenbad. Låt blandningen svalna, men inte stelna.
Bred ett lager av fyllningen på de bruna kakorna och sätt på en ljus kaka. Tryck till lite så att en del av fyllningen trycks upp i hålet. Ställ gärna i kylen så att fyllningen stelnar lite, men sedan förvaras kakorna i en burk med tättslutande lock i rumstemperatur. 


RSS 2.0