Chokladtårta med hösttema

25 September 2013 - 21:25
Har ju totalt glömt bort att lägga ut bilderna på tårtan som jag gjorde i helgen. Jag hittade ett recept inne hos Louises spis på en chokladtårta som jag tyckte lät god som jag ville testa att göra. Vi skulle äta kräftor i helgen så då passade jag på att göra den tills dess. 
Fick även hem mina nya pastafärger i fredags så jag ville gärna testa dom och nu när hösten är här med alla sina härliga färger så gjorde jag en tårta med hösttema, perfekt för då fick jag ju även testa en hel del av färgerna :) 
Tillbaka till tårtan igen så bestod den av chokladbottnar, philadelphiafrosting med nutella o snickers o så hade jag ett tunt lager med dulce de leche på varje botten. Spacklad med nutellafrosting så var denna tårtan helt fantastiskt god så den kommer defenitivt att göras igen :) 
Pastafärgerna var också väldigt bra så dom ångrar jag inte att jag skickade efter heller :) 






Dulce de leche

23 September 2013 - 19:25
Har ni provsmakat Dulce de leche? Om inte så har ni verkligen missat något. Denna kolasåsen är så himmelskt god så det finns inte. Den blir som mjuk kola när den är färdig. O inte nog med det så är den busenkel att göra också :) 
Det enda du behöver göra är att köpa en burk med kondenserad mjölk, ta bort pappret runt burken och lägga den i en kastrull med vatten (vattnet ska täcka burken hela tiden) och koka den. 
Hur länge man ska låta burken koka beror på hur man vill ha kolasåsen. Vill man ha den rinnig så räcker det med en timme, vill man ha den fastare, två timmar o tre timmar för att få den lite seg. 
Jag brukar koka min i lite mer än två timmar, då tycker jag den är precis lagom tjock :) 




Älskade sockerbulle

22 September 2013 - 09:41



Jag bara älskar dessa bullar. Jag skulle i princip kunna trycka i mig hur många som helst för detta är enligt mig den absolut godaste bullen som finns. Går jag ut o fikar o äter en bulle så är det denna som jag tar. Kanelbullar är också goda men jag kan tycka att dom lätt bli torra o då är dom ingen hit. 
Sockerbulle, vaniljbulle, solskensbulle ja kärt barn har många namn sägs det ju :) Det allra bästa med dessa är att dom inte alls är svåra att göra, dom tar sin lilla tid men det är absolut inget avancerat. När jag gjorde dessa så testade jag att spritsa i vaniljkrämen istället för att ta ut rundlar av degen o lägga en klick på och vika in. Men jag tycker nästan det blev lite för lite kräm i bullarna på detta viset men samtidigt så är det ju mycket finare när krämen syns på ovansidan så kanske skulle kombinera sätten istället? :) 



Sockerbullar ca 25st

Fördeg

500g mjölk
50g jäst
600g mjöl

Bortgörning

1 ägg
250g strösocker
250g smör
20g kardemummakärnor, malda
15g salt
500g mjöl

Smör till pensling
Socker att doppa i

Blanda alla ingredienserna till fördegen och låt jäsa i 20-30 minuter. 
Blanda fördelen med ingredienserna till bortgörningen. Kör degen i degblandaren på lägsta hastigheten i 20 minuter. Låt degen jäsa i ca 1 1/2 timme i rumstemperatur.
Dela degen i 20-30 delar, som rullas till runda bullar. Låt jäsa på plåt under bakduk i 40-45 minuter. 
Sätt igen på 200 grader. 
Precis innan gräddning, fyll bullarna med vaniljkräm med hjälp av en sprits. 
Grädda bullarna i 10-15 minuter. När dom svalnat något, pensla dom med smält smör och doppa i strösocker. 

Detta receptet har jag hittat på recept.se




Marshmallowfluff

19 September 2013 - 19:02


Luktar gott i lägenheten nu. Har bakat chokladbottnar till helgens tårta. Det kommer bli en riktig chokladig en som jag tänkte testa så jag har rätt stora förväntningar på denna. Fast hur ofta blir det inte gott med choklad?! Typ aldrig ;)

I kakorna som jag bakade i helgen så skulle det va Marshmallowfluff i fyllningen men i detta lilla samhälle som jag bor i så hade inte affärerna det o åka 4 mil för en burk kände jag inte direkt för så vad gör man då när man står där vid hyllan o inte hittar det man behöver? Jo då tar man upp sin mobil o letar efter om det går att göra det själv :) O ja det mesta går ju att göra så varför inte? Lyckades hitta ett recept på marshmallowfluff så jag gick på det o hoppades på det bästa. 
Nu har jag aldrig testat detta fluffet innan så om detta blev likt vet jag inte men sött o gott var det iaf o fyllningen blev också bra :) 
Dock blev det väldigt mycket men det skulle gå att frysa så nu får det ligga i frysen o vänta på nästa tillfälle att komma till användning. 

Marshmallowfluff

120g äggvita
4,5dl vit sirap
1/2tsk salt
4,5dl florsocker
1msk vaniljsocker

Väg och mät upp äggvita, sirap och salt i en bunke. Vispa på hög hastighet i ca 10 minuter. Det ska bli som en fast maräng. Vispa försiktigt i florsocker och vaniljsocker. 

Chocolate chip whoopies

16 September 2013 - 19:16
Nu har hösten hittat hit. Många tycker den är tråkig o trist men jag kan faktiskt ärligt säga att jag tycker om hösten. Tycker det är så fint med alla färger på träden o att man får tända ljus på kvällarna för att det är mörk o bädda ner sig i soffan med en kopp te o bara ta det lungt. Sen är det ju ett plus i kanten att man kan va inne o baka hela dagarna utan att få dåligt samvete över att man knappt har varit utanför dörren när det regnar o blåser ute :) Jag gillar detta. 

Igår va det en sådan dag, en riktig höstdag. Det både regnade o blåste ute nästan hela dagen så då passade jag på att baka o vad passar inte bättre o baka med än just choklad? Så det fick bli ett gäng med Chocolate chip whoopies. Har gjort vanliga chokladwhoopies för längesen men dessa va väldigt goda o passar väldigt bra ihop med en kopp te. 
Receptet på dessa har jag hittat i boken  Söta Dagar där det finns massor av goda recept från The Hummingbird Bakery som finns i England. 



Chocolate chip whoopies

1 ägg
1 3/4dl strösocker
1 1/4dl naturell yoghurt
1/4dl mjölk
75g smör, smält
4 1/2dl mjöl
1/4tsk vaniljsocker
3/4tsk bikarbonat
1/4tsk bakpulver
150g mörka chokladknappar
(Jag använde hälften mörka o hälften ljusa) 

Vispa ägg och strösocker vitt och poröst. Vispa ihop yoghurten och mjölken för hand och tillsätt i äggsmeten i omgångar. Vispa på låg hastighet tills allt är inarbetat. Tillsätt det smälta smöret och vispa igen.
Sikta ihop mjölet, vaniljsockret, bikarbonaten och bakpulvret och tillsätt blandningen i smeten i två omgångar. Vispa ordentligt så att allt blandas Och vänd sedan ner chokladknapparna. Låt smeten stå i kylen i 15-20 minuter så att den svalnar och stelnar något. 
Sätt ugnen på 175 grader och lägg bakplåtspapper på två plåtar.
Ta ut smeten och skeda upp 8-10 rundlar (3-5 cm i diameter) på varje plåt med 2-3 cm mellanrum. Grädda i 10-13 minuter eller tills de är svagt gyllenbryna och känns spänstiga om du trycker lite lätt på dom. Låt svalna helt innan du bred på fyllningen. 

Fyllning

90g smör, rumstempererat
1msk kakao
2 1/4dl florsocker
110g marshmallowfluff

Vispa ihop smöret, kakaon och florsocker på låg hastighet (det kan se smuligt och torrt ut en stund men bara fortsätt vispa så blir det krämigt tillslut) vispa tills blandningen är slät. Tillsätt marshmallowfluffet och vispa på hög hastighet till den är lätt och luftig. Är den lös så kan man ställa in den i kylskåpet en stund. 
Sätt ihop kakorna två och två med lagom mycket fyllning emellan. 



Mazarintårta recept

16 September 2013 - 12:38
Här kommer receptet på mazarintårtan jag bloggade om för några dagar sen. 


Botten

250g mjukt smör
500g mandelmassa
5 ägg
1dl mjöl

Smör och mandelspån till formen

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör och riven mandelmassa krämigt. Tillsätt ett ägg i taget under visning. Vänd sist ner mjölet. 
Smörj en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter, och bröa med mandelspån. Fyll formen och grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 minuter. 

Vaniljkräm

2 1/2 dl mjölk
1/2 vaniljstång
60g äggula
60g socker
20g maizenamjöl
12g smör

Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Koka upp med mjölken. Ställ åt sidan och låt stå minst 15 minuter. 
Vispa äggulor, socker och maizenamjöl luftigt i en bunke. Häll mjölken över äggblandningen under vispning. Vispa till den är slät. Häll tillbaka blandningen i kastrullen. Värm under noggrann omrörning tills krämen koka upp ordentligt och blivit tjock. Ta av från plattan och tillsätt smöret. Vispa slät. 
Kyl krämen så snabbt som möjligt, ju snabbar beskyllning desto längre hållbarhet. 

Bred krämen över mazarinbottnen och dekorera med färska bär :) 

Recept på citronbottnar

15 September 2013 - 14:35

Bottnar 3st 20cm

220g mjöl
6g bakpulver
3g salt
180g mjölk blandat med 3/4msk vinäger ( 90g mjölk + 90g gräddfil) 
2tsk vaniljpulver
1 1/2tsk citronsaft
1tsk rivet citronskal (kan uteslutas)
175g smör
225g socker
3 stora ägg

Sätt ugnen på 175 grader, ej på varmluft. Smöra och bröa tre formar på 20cm eller klä dom i bakplåtspapper. 

Sikta samman mjöl, bakpulver och salt i en bunke. 

Blanda mjölken med vinägern eller gräddfilen. 

Rör smör, socker och vaniljpulver riktigt vitt och poröst med maskin i ca 5 minuter. Tillsätt ett ägg i taget och blanda riktigt noga mellan varje ägg. Tillsätt citronsaft och skal och låt det blandas in riktigt i smeten. 

Tillsätt en tredjedel av mjölblandningen och vänd in det i smeten. Tillsätt hälften av mjölken och vänd in det, hälften av mjölet och resterande av mjölken och tillsist det sista av mjölet. Låt alltsammans gå ihop till en fin smet. 

Fördela smeten i formarna och grädda i 20-30 minuter. Stickan ska inte vara kladdig. 

Låt bottnarna svalna minst 15 i formarna innan du låter dom svalna helt på galler. 


Tårta till pappa

15 September 2013 - 09:01
Ja, eftersom min far fyllde år i fredags o vi firade honom igår så va det jag som fick stå för tårtan. 
Jag ville testa på att göra något nytt och hittade ett recept på en citron och hallontårta inne hos Louise's spis (en för övrigt väldigt bra blogg) som jag tyckte lät god och det var den också. 

Citronbottnarna hade en väldigt bra och tydlig citronsmak och halloncurden var grymt god. Dock hade jag den i tårtan istället för i marängsmörkrämen utanför då jag täckte min med sockerpasta. 

Min fars största intresse är bilar o motorer, som visserligen är ett av mina största intressen med så denna tårtan var väldigt rolig att göra, så därför tyckte jag att det kunde passa bra med en tårta som ser ut som en kolv. Dock trodde han först att det va en hatt vilket jag tyckte va lite kul för det kan inte riktigt jag se att de är ;) haha

Tårtan består av citronbottnar, halloncurd o färskostmousse med hallon. Spacklad med smörkräm o täck med sockerpasta o mjuka sockerkulor.







Ljuvlig mazarintårta

12 September 2013 - 17:30
När det var Mors Dag tidigare i år så bakade jag en mazarintårta till mamma istället för en vanlig. Kan ju vara kul att testa på lite nytt ibland då jag aldrig har bakat det innan och den blev faktiskt riktigt bra men oftast blir det ju det när man bakar efter Leilas recept. 

Denna la jag på ett lager med vaniljkräm och dekorerade den med färska jordgubbar. Sååå gott o så somrig tårta. 

Receptet på denna kommer upp vid ett senare tillfälle då jag har en botten i ugnen som snart är klar och sedan ska det göras halloncurd till helgens tårta också. Ska bli spännande ;) 




Blixten McQueen

11 September 2013 - 16:25
Tredje gången gillt. 
Har försökt att publicera detta inlägget två gånger nu men det har inte gått så bra. Bloggar från mobilen och den stänger ner appen rätt som det är innan jag har hunnit spara så gör väl ett sista försök nu ;) 

Iaf en av de tårtorna som jag har gjort sen senast var en Blixten McQueentårta som var till en kille som fyllde 5 i Juni. Jag fick i princip helt fria händer på denna bara det var med McQueen på ;) 
Eftersom jag gjort någon tårta med blixten innan så kände jag att det kunde vara kul att göra något annat denna gången så det fick bli en tårta med westerntema med sand, stenar, kaktusar och så fick det komma med en liten "ökenboll" eller vad dom nu heter, iaf sånna som brukar komma rullandes i  westernfilmer :p 

Själva tårtan bestod av ljusa bottnar som fylldes med jordgubb och choklad. Spacklad med smörkräm och täckt med sockerpasta. Även dekorationerna är gjorda i det. 





Otroligt goda frasvåfflor

10 September 2013 - 21:01
Har länge funderat o tänkt att jag ska göra ett nytt inlägg här men har hela tiden hittat andra saker att göra istället ;) 

Tycker det är kul att titta in här o se att det fortfarande är några som tittar in här ändå så ska försöka bli bättre på att uppdatera här, om inte annat så finns jag på Fb där det uppdateras liiite oftare så följ gärna med där :) 
Har endel som jag har bakat dom senaste månaderna o har endel pågång framåt också så ska försöka få in det här. 

Förra veckan satt jag hemma o visste inte vad jag skulle äta till kvällsmat o inte kunde jag riktigt komma på vad jag var sugen på heller (lite jobbigt när det är så) så gick igenom kylskåpet o kom fram till att det fick bli våfflor. Är inte något som jag gör så ofta men det är ju så gott. Gjorde Leilas frasvåfflor som blir så otroligt goda. Har ni inte testat dom så tycker jag ni ska göra det snarast :) 



Frasvåfflor ca 10st

2 2/3dl kallt vatten
3 1/4dl mjöl
En nypa salt
4dl vispgrädde

Smör till gräddning

Rör samman vatten, mjöl och salt till en jämn smet.
Vispa grädden hårt och vänd försiktigt ner den i smeten strax före gräddning.
Värm våffeljärnet, pensla det med smält smör och grädda våfflorna gyllene. 
Servera genast så att de behåller sin frasighet eller låt våfflorna svalna utlagda en och en på ett galler. 

RSS 2.0