Rosa tårta

27 Januari 2013 - 22:00
Då var årets första tårta gjord. Den gjorde jag till min systerdotter som fyller 1 imorgon så vi har firat henne idag.
 Jag fick i princip helt fria händer på denna tårtan, det enda önskemålet va att det skulle vara dumle och jordgubb som fyllning.
Tycker det är lite svårt att hitta på ett bra utseende bara sådär. Bläddrade i en tidning och hittade en bild på en rosa tårtor med stora blommor på som jag fastnade för och bestämde mig för att använda som insperation.
Dock va inte blommorna det lättaste att göra eftersom det skulle spritsas på dem, måste verkligen öva mer på det ;p Men blev ändå rätt nöjd med resultatet, och god blev den också :)
.........................................................................................................................................................................................
 

Rågrussinbullar

22 Januari 2013 - 21:47
Nu äntligen har jag fått en frysbox så jag kan frysa in det jag bakar och inte behöva äta upp det på en gång, känns väldigt bra :) Ska ju bara komma ihåg att blogga om det nu också ;)
Baka ett gäng med rågrussinbullar förra veckan som blev väldigt goda. Använde mig av Leilas recept på detta brödet.
 
 
Rågrussinbullar
ca 12st
 
35g smör
3dl mjölk
½dl mörk sirap
1tsk salt
1msk brödkryddor
50g jäst
1dl russin
8dl rågsikt
 
Smält smöret, tillsätt mjölken, sirap, salt och brödkryddor.
Värm vätskan till fingerljummet, max 37 grader.
Smula jästen i en bunke och lös upp i degvätskan.
Rör ned russinen och lite rågsikt i taget till en smidig deg.
Jäs degen i bunken under bakduk i ca 30 min.
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela degen i 12 bitar på bakbordet, doppa i rågsikt och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i ca 30 min. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 min.

Recept på Brownie

18 Januari 2013 - 13:55
Delar med mig av ett klassiskt recept på Brownies, dock inte det jag använde mig av när jag bakade browniesen i det förra inlägget, men detta är väldigt gott också :)
 
ca 12 bitar
 
30g hackad mörk choklad
175g smör
325g strösocker
130g mjöl
3 ägg
 
En bakplåt med måtten 33 x 23 x 5cm
 
Sätt ugnen på 175 grader
Smält smöret och chokladen tillsammans i en kastrull på låg värme.
Ta bort kastrullen från värmen och rör ner sockret och blanda ordentligt innan du blandar ned mjölet.
Tillsätt sedan äggen och rör sedan till en slät och tjock smet.
Häll smeten i en plåt med bakplåtspapper i botten.
Grädda i mitten av ugnen i ca 25 min. Kakan ska fortfarande vara kladdig.

Supergod Brownie

17 Januari 2013 - 21:10
Fick ett presentkort hos Leilas General Store i julklapp så då beställde jag en fyrkantig form som är perfekt att baka brownies i. Testade att göra en Brownie som jag la på pecannötter, dumle och vit choklad och den blev hur god som helst när man åt den med lite vaniljglass till :)
........................................................................................................................................................................................

Recept på Semlor

13 Januari 2013 - 17:09
När jag bakar mina semlor så använder jag mig av Leilas recept på vetebullar.
Fyllningen gör jag lika olika, ibland gör jag på mandelmassa och ibland på nötmassa. Bara att blanda innanmätet med mandelmassa eller nötmassa och spä med lite mjölk till en bra konsistens. Sen tycker jag även det är gott att ha lite vaniljsocker i grädden :)
Ett tips är att smälta smöret om du ska blanda degen för hand så går det lite smidigare.
 
Ca 16 semlor
 
1 msk kardemummakärnor
3dl mjölk
50g jäst
1 ½dl strösocker
½tsk salt
150g rumstempererat smör
1 ägg
11-12dl vetemjöl
 
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen.
Smula ned jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösockret, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45-60min.
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela degen i 16 bitar och forma dom till runda bullar.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper med skarven nedåt.
Jäs under bakduk i 45-60 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dom i mitten av ugnen i 6-7 min. Låt svalna.
Skär av toppen på bullarna och gröp ur innanmätet. Rör ihop fyllningen och fyll semlorna. Spritsa på grädden och lägg på locket. Pudra med florsocker.
 

Dags för semlor

12 Januari 2013 - 17:36
12:e Januari och ca en månad kvar till fettisdagen och semlorna men jag har tjuvstartat lite och redan hunnit med och baka två omgångar med dessa godingar. Jag är väldigt förtjust i semlor och när man bara äter dom vid denna tiden på året så tycker jag det är okej att äta några stycken ;) Det är ju lixom ett år till nästa gång det är dags igen.
Jag har knappt aldrig bakat semlor innan för jag har aldrig lycktas med bullen, tycker den blir torr och då blir det inte alls någon god semla men i år så har jag lyckats få mjuka och saftiga bullar och jag tror det beror på min lathet. Brukar alltid använda maskin när jag gör bulldegar och jag tror att den knådar degen lite för bra så det blir för mycket mjöl. Så nu blir det att kavla upp armarna och knåda för hand istället :)
........................................................................................................................................................................................
 

RSS 2.0