Doptårtor

29 November 2013 - 07:26
Fick en förfrågan för några veckor sen om jag kunde göra doptårtor till en liten tjej som skulle döpas. Och självklart ville jag det. Har sett så mycket fina doptårtor och jag tycker nog att det är bland dom roligaste tårtorna att göra just för att man får göra dom så söta :) 



Jag fick några bilder på lite olika tårtor som beställaren tyckte om men jag fick ändå väldigt fria händer i utseendet. På en utav bilderna fanns det en tårta med skor på och på en annan fanns det namnklossar så det valde jag att ta med och sen fick det gärna vara med blommor också. 
Fick även en bild på en lila färg som skulle finnas med på dopet så det fick gärna finnas med på tårtan. Valde att göra dekorationerna i lila och använde mig av lite olika nyanser för att få lite liv på tårtorna. 
När jag höll på att dekorera tårtorna så tyckte jag att det blev lite tomt på den stora tårtan (den största jag har gjort, 30cm och det gick ju bra :) ) så satte dit lite mjuka sockerpärlor. Blev riktigt nöjd med dessa två tårtor. Kan nog vara bland dom bästa jag gjort :) 


Har gjort babyconverse en gång innan och dom är så roliga att göra. Blir så otroligt söta på doptårtor. 
Satt en kväll och gjorde dessa och nästa dag när dom hade fått torka så skulle jag trä i snöret och givet vis lyckades jag ta sönder tungan på den ena skon, så bara att göra om o göra rätt ;) tur att dom är roliga att göra. 

Tårtorna bestod av ljusa bottnar, hallonmousse och mjölkchokladfluff. Spacklade med smörkräm och täckta med sockerpasta. Även dekorationerna är gjorda i sockerpasta. 







Pepparkakssnittar

25 November 2013 - 12:52
Har ni börjat julbaka än? Det har jag gjort. Har hunnit med lussekatter, pepparkakor och pepparkakssnittar än så länge. Tänkte gå på godiset snart, lite kolor, fudge o kanske nån pralin med :) 
Ni vet dom där kolasnittarna som man brukar göra som blir sådär härligt sega och goda. Såg för ett tag sen på IG att Linnea på linneas skafferi hade gjort sådana med pepparkassmak så det ville jag med testa. Tog Leilas recept på hennes snittar och kryddade lite på en höft med ingefära, nejlika och kanel och dom blev riktigt goda. Lyckades få fram en god smak av pepparkaka så dessa rekommenderar jag att göra om man tycker om pepparkakor o kolasnittar :) 


100g smör, rumstempererat
1dl strösocker
2msk ljus sirap
2 1/4dl vetemjöl
1/2tsk bikarbonat
1tsk mald ingefära
1 1/4tsk mald nejlika
1 1/2tsk mald kanel

Sätt igen på 175 grader. 
Vispa smör, socker och sirap krämigt. Blanda mjöl, bikarbonat och kryddor och vänd ner det i smeten. 
Rulla degen till en eller två längder och platta till med fingrarna. 
Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter. 
Skär längderna på snedden med en vass kniv medans dom fortfarande är varma. Låt svalna. 

Grävmaskintårta

24 November 2013 - 20:06
Ojdå, nu är det visst snart 2 veckor sen jag uppdaterade här. Har haft lite annat att göra så har helt enkelt glömt bort bloggen lite, men bakat har jag gjort iaf :) 
Förstår inte riktigt vad tiden tar vägen. Var ju nyss sommar o nu är det bara en vecka kvar till advent. Tycker julen är en väldigt mysig tid så jag klagar inte, tycker bara det har gått väldigt fort ;) 

Till det som inlägget egentligen handlar om, nämligen en grävmaskintårta jag gjorde förra helgen. 
Fick en förfrågan om jag kunde göra en tårta med en grävmaskin på o ingenting är ju omöjligt så jag tackade ja till den.
Det var verkligen en utmaning att få till grävmaskinen men hade fått en bild på en leksak som jag kunde gå efter men gjorde en lite enklare variant. Valde att göra maskin i rice krispie treat för att den inte skulle bli för tung o förstöra tårtan men jag vet inte riktigt, va andra gången jag arbetade med denna tekniken och jag har inte riktigt fått kläm på den ännu. Men är väl bara att fortsätta öva ;) Beställaren var iaf nöjd så då är jag det med :) 



Tårtan bestod av ljusa bottnar, jordgubbsmousse och vaniljkräm. Spacklad med smörkräm och täckt i sockerpasta. 




God Chokladkolapaj

12 November 2013 - 08:13
Satt väldigt länge och funderade på vad jag skulle baka till Fars Dag. Kände att jag inte ville göra en tårta då jag i princip alltid bakar det och cupcakes hittade jag ingen som jag var sugen på att göra så när jag satt och kollade runt lite på olika bloggar så hittade jag ett recept på en salt chokladkolapaj på Marias cupcakes som såg och lät väldigt god. Och det var den också :) 
Hade lite problem när jag gjorde den för jag lyckades få kolan att skära sig första gången men andra gången så blev det bättre :) 


Salt Chokladkolapaj

100g smör
250g digestivkex
1/2dl florsocker, gärna med chokladsmak (jag använde inte detta) 

Smält smöret.
Krossa kexen och blanda med florsocker. Häll i det smälta smöret och blanda. Tryck ut ett jämt lager i formen. Låt stå kallt en stund. 

1 1/2dl vispgrädde
1 1/2dl strösocker
3/4dl ljus sirap
100g ljus choklad, hackad
50g smör, rumstempererat

Koka samman grädde, socker och sirap till 120 grader. Ta från plattan och låt svalna lite grann. 
Blanda i den hackade chokladen och smöret. Rör så att det blir en slät kola. Häll i formen och bred ut. Ställ kallt. 

75g mörk choklad, hackad
75g ljus choklad, hackad
1 dl vispgrädde 
1 msk smör
Flingsalt

Koka upp grädden. Häll över den hackade chokladen och smöret och låt stå 1 minut innan du rör, rör tills chokladen har smält helt. 
Häll över pajen och bred ut. Strö över lite flingsalt och ställ kallt att stelna. 

Servera gärna med lite grädde.

Havrebollar

10 November 2013 - 12:35
Slängde ihop ett gäng med Havrebollar i veckan. En liten bortglömd godsak som man inte ser eller gör så ofta, i alla fall inte jag, men den är så väldigt god. 
Detta är en såndär sak som jag tycker är bra att ha i frysen om man blir sugen på nått gott eller om man får oväntat besök. De går fort för dom och tina och skulle dom va lite halvfrusna så är dom lika goda för det. Är egentligen så med alla småkakor tycker jag :) 



Havrebollar ca 30st

270g smör, rumstempererat
3 1/2 dl socker
3 1/2 tsk vaniljsocker
10 dl havregryn
2/3 msk kakao
1 dl kaffe
2 dl kokosflingor

Vispa smör och socker luftigt med elvisp i ca 5 minuter. 
Tillsätt vaniljsocker, havregryn, kakao och kaffe och vispa ytterligare 5 minuter.
Ställ kallt i ca 30 minuter. 
Rulla smeten till lagom stora bollar och rulla i kokosflingor. Förvaras svalt.


Blixten McQueen

04 November 2013 - 19:18
Har gjort ännu en tårta med den lilla röda bilen på men denna gången var det till en liten tjej. Kul att få göra en tjejig variant :) Tycker det börjar bli lite svårt att variera sig i utseende när det gäller blixtentårtor ;)
Valde att göra denna tårtan röd och namnet gjorde jag i form av vägar. Tycker själv att det blev en rätt så häftig stil på denna tårtan så är väldigt nöjd. Hoppas att beställaren är lika nöjd också.
 
Denna tårtan bestod av ljusa bottnar, hallon och dumle. Spacklad med vaniljsmörkräm och täckt med sugarpaste. Dekorationerna är också gjorda i sp.
 
 
 
 
 

Chokladcupcakes med smak av kaffe och apelsin

03 November 2013 - 08:36
Bakade ett gäng med cupcakes för någon vecka sen då min mamma ville ha med och bjuda på sitt jobb. Fick göra vad jag ville så efter att jag letat lite så hittade jag ett recept på en chokladmuffins med kaffesmak på Sockerrus sida som jag ville testa. 
Jag tycker inte alls om kaffe så därför brukar jag inte baka med det heller men ibland måste man ju testa ;) 
Jag tyckte inte att dessa smakade så mycket kaffe så jag tyckte att denna muffinsen var riktigt god. Och när jag fått på en frosting med apelsinsmak på så var detta en riktig höjdare. 
Det är också en annan sak jag aldrig varit glad i, choklad med apelsinsmak. Vet inte vad det är men jag kan bara inte äta sån choklad men att baka med det så var det jättegott så det lär göras fler gånger :) 


Chokladmuffins med kaffe ca 18st

1 1/4 dl kakao
2 1/2 dl hett kaffe
115g smör, rumstempererat
2 1/2 dlsocker 
2 ägg
3 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
1/4 tsk bakpulver
En nypa salt
100g mörk choklad, hackad

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ihop siktad kakao och hett kaffe i en skål, ställ att svalna i kyl. 
Vispa smör och socker riktigt krämigt i en bunke. Blanda i ett ägg i taget under vispning. 
Blanda vetemjöl, bikarbonat, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ner mjöl och chokladblandningen i smeten i omgångar. 
Hacka den mörka chokladen grovt och rör ner i smeten. 
Fyll muffinsformarna med 2/3 smet. Grädda i mitten av ugnen i ca 18 minuter. 

Choklad och apelsinfrosting

200g marabou apelsinkrokant
3 dl grädde

Smält chokladen i grädden på låg värme. Rör ofta. Det får absolut inte börja koka. Häll i en bunke och låt stå kallt minst 6 timmar, helst över natten. 
Vispa upp som vanlig grädde och spritsa på muffinsen. 








RSS 2.0