Recept på citronbottnar
15 September 2013 - 14:35

Bottnar 3st 20cm
220g mjöl
6g bakpulver
3g salt
180g mjölk blandat med 3/4msk vinäger ( 90g mjölk + 90g gräddfil)
2tsk vaniljpulver
1 1/2tsk citronsaft
1tsk rivet citronskal (kan uteslutas)
175g smör
225g socker
3 stora ägg
Sätt ugnen på 175 grader, ej på varmluft. Smöra och bröa tre formar på 20cm eller klä dom i bakplåtspapper.
Sikta samman mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
Blanda mjölken med vinägern eller gräddfilen.
Rör smör, socker och vaniljpulver riktigt vitt och poröst med maskin i ca 5 minuter. Tillsätt ett ägg i taget och blanda riktigt noga mellan varje ägg. Tillsätt citronsaft och skal och låt det blandas in riktigt i smeten.
Tillsätt en tredjedel av mjölblandningen och vänd in det i smeten. Tillsätt hälften av mjölken och vänd in det, hälften av mjölet och resterande av mjölken och tillsist det sista av mjölet. Låt alltsammans gå ihop till en fin smet.
Fördela smeten i formarna och grädda i 20-30 minuter. Stickan ska inte vara kladdig.
Låt bottnarna svalna minst 15 i formarna innan du låter dom svalna helt på galler.
Kommentarer