Marängrulltårta
21 Oktober 2013 - 20:15
Ja vad ska man hitta på med alla äggvitor som blir över efter att man har gjort både en vaniljkräm och en vaniljsås? Tycker alltid det är lika svårt att komma på något. Det första som ploppar upp i huvudet på mig när jag har äggvitor över så är det maränger, men det är ju inte så kul att bara baka helt vanliga maränger jämt. Macarons är ju väldigt gott men då hade jag inget mandelmjöl hemma plus att dom tar lite tid att göra ;) ja nu blev jag visst lite lat också :p Så om man inte vill göra maränger och inte macarons av äggvitorna så kan man ju alltid baka en marängrulltårta. Var första gången jag gjorde en sånhär och den kommer nog göras fler gånger, finns många fyllningar att testa :)
Denna rulltårtan fyllde jag med grädde blandat med en lime och passionscurd som var hur god som helst. Blev en frisk och fräsch rulltårta.

Marängrulltårta
5 ägg
1 tsk ättika
2 1/2 dl strösocker
2 tsk majsstärkelse
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Häll äggvitorna i en ren bunke och låt stå framme så att dom blir rumsvarma. Vispa upp vitorna tillsammans med ättikan till ett hårt skum. Tillsätt hälften av sockret, lite i taget under vispning.
Blanda resterande socker med majsstärkelsen och vaniljsockret. Häll sockerblandningen i äggvispet, lite i taget under vispning. Bred ut marängen på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
Lime- och passionscurd
2st Lime
3st passionsfrukter
25g smör
3/4dl strösocker
1 äggula
1 ägg
Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad.
Riv zesten från 1 lime och pressa ur saften från båda.
Passera innanmätet från passionsfrukterna i en sil genom att skrapa runt det och pressa det hårt mot kanterna så att saften rinner ut och kärnorna stannar kvar.
Smält smöret i en kastrull. Blanda ner sockret, äggulan, ägget, zesten och saften från lime och passionsfrukten.
Sätt kastrullen i vattenbadet och vispa tills blandningen tjocknar, 5-10min.
Passera curden genom en sil och låt den svalna.
Montering
När kakan har svalnat, vispa upp så mycket grädde du vill ha och vänd ner curden snabbt och bred det på den avsvalnade kakan. Rulla ihop.
Kommentarer