Kryddigt god sockerkaka
26 Januari 2012 - 19:17
Vem tycker inte om sockerkaka? Tror nog nästan alla tycker om den men ibland kan jag tycka att den faktiskt är lite tråkig ävcen fast den är god så testade att göra en variant med lite kryddor i och en blev väldigt god. Blev nästan lite julig, då det är nejlika, kanel och ingefära i så denna passar utmärkt denna tiden på året. :)
............................................................................................................................................................................

Till en form på ca 20cm
115g smör, rumstempererat
325g socker
2 ägg
1 1/4dl mjölk
½ tsk vaniljessens
1/4tsk citronsaft på flaska
1/4tsk mald nejlika
1/4tsk mald kanel
1/4tsk mald ingefära
1/4tsk mald muskotnöt
200g mjöl
1/4tsk bikarbonat
1/4tsk salt
Värm ugnen till 175 grader. Vispa samman smör och socker med en elvisp till en lätt och luftig smet. Vispa ned äggen, ett i taget. Skrapa ned ingredienserna som fastnat på kanterna med en slickepott efter varje ägg. Vispa ned mjölk, vaniljessens och citronsaft ordentligt.
Blanda nejlika, kanel, ingefära, muskotnöt, mjöl, bikarbonat och salt i en separat bunke och vispa sedan ned detta i smörblandningen. Vispa tills alla ingredienserna har blandats ordentligt.
Häll smeten i den smorda och mjölade formen och släta till den med en spatel. Grädda i 60-70 min, eller tills kakan är gyllenbrun och det inte fastnar något på en provsticka. Låt svalna något i formen innan du stjälper upp den på ett galler och låter den kallna.
............................................................................................................................................................................

Till en form på ca 20cm
115g smör, rumstempererat
325g socker
2 ägg
1 1/4dl mjölk
½ tsk vaniljessens
1/4tsk citronsaft på flaska
1/4tsk mald nejlika
1/4tsk mald kanel
1/4tsk mald ingefära
1/4tsk mald muskotnöt
200g mjöl
1/4tsk bikarbonat
1/4tsk salt
Värm ugnen till 175 grader. Vispa samman smör och socker med en elvisp till en lätt och luftig smet. Vispa ned äggen, ett i taget. Skrapa ned ingredienserna som fastnat på kanterna med en slickepott efter varje ägg. Vispa ned mjölk, vaniljessens och citronsaft ordentligt.
Blanda nejlika, kanel, ingefära, muskotnöt, mjöl, bikarbonat och salt i en separat bunke och vispa sedan ned detta i smörblandningen. Vispa tills alla ingredienserna har blandats ordentligt.
Häll smeten i den smorda och mjölade formen och släta till den med en spatel. Grädda i 60-70 min, eller tills kakan är gyllenbrun och det inte fastnar något på en provsticka. Låt svalna något i formen innan du stjälper upp den på ett galler och låter den kallna.
Kommentarer