Enkel och bra tårtbotten
22 Januari 2011 - 11:40
Jag har testat på hur många recept som helst på tårtbotten och har allt som oftast haft ett recept till varje "storlek" (på formen) så att säga och jag har själv tyckt att det har varit lite smått jobbigt ibland att behöva ha en massa olika recept till samma sak och jag har länge sett att det finns bloggare som använder sig av ett recept där man mäter upp ägg, mjöl och socker i glas men jag har varit skeptisk mot det och därför tog det tid innan jag vågde testa det, men när jag väl gjorde det i höstas så har jag bara använt mig utav det receptet. :)
Tycker det är så smidigt att bara ha ett recept till alla tårtbottnar.
Receptet på denna tårtbotten kommer härifrån. Jag har ändrat lite i receptet så jag tycker att det blir bra för mig.
.......................................................................................................................................................................
Tårtbotten
15cm - 3 ägg, 1 tsk bakpulver
20cm - 4 ägg, 1½ tsk bakpulver
25cm - 6 ägg, 2 tsk bakpulver
30cm - 8 ägg, 1 msk bakpulver
Ta fram tre lika stora glas. Knäck äggen i ett och mät sedan upp lika mycket socker i det andra (jag brukar ha någon cm mindre) och lika mycket mjöl i det tredje. (Man kan byta ut 1/4 av mjölet mot potatismjöl om man vill det) Tillsätt bakpulver och vaniljpulver (jag brukar ha lite i för en godare smak) i mjölglaset. Häll äggen och sockret i en bunke och vispa luftigt, ca 10 min, sikta i mjölet och vänd ner det försiktigt. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda i 175 grader i 25 - 45 min beroende på hur stor tårtbotten man gör.
Ett tips är att sätta bakplåtspapper eller smörpapper runt kanterna då man gör enligt detta receptet annars finns risken att smeten rinner över kanterna och pappret gör att bottnen håller formen och blir hög och fin.
Ett annat tips är att inte känna med en sticka om den är klar för gör man det så riskerar man att bottnen sjunker ihop och får en jättegrop i mitten. Känn istället lite försiktigt med handen om den känns stabil eller så kan man kolla på kanterna, börjar den lossna runtom är den oftast klar.
Tycker det är så smidigt att bara ha ett recept till alla tårtbottnar.
Receptet på denna tårtbotten kommer härifrån. Jag har ändrat lite i receptet så jag tycker att det blir bra för mig.
.......................................................................................................................................................................
Tårtbotten
15cm - 3 ägg, 1 tsk bakpulver
20cm - 4 ägg, 1½ tsk bakpulver
25cm - 6 ägg, 2 tsk bakpulver
30cm - 8 ägg, 1 msk bakpulver
Ta fram tre lika stora glas. Knäck äggen i ett och mät sedan upp lika mycket socker i det andra (jag brukar ha någon cm mindre) och lika mycket mjöl i det tredje. (Man kan byta ut 1/4 av mjölet mot potatismjöl om man vill det) Tillsätt bakpulver och vaniljpulver (jag brukar ha lite i för en godare smak) i mjölglaset. Häll äggen och sockret i en bunke och vispa luftigt, ca 10 min, sikta i mjölet och vänd ner det försiktigt. Häll smeten i en smord och bröad form och grädda i 175 grader i 25 - 45 min beroende på hur stor tårtbotten man gör.
Ett tips är att sätta bakplåtspapper eller smörpapper runt kanterna då man gör enligt detta receptet annars finns risken att smeten rinner över kanterna och pappret gör att bottnen håller formen och blir hög och fin.
Ett annat tips är att inte känna med en sticka om den är klar för gör man det så riskerar man att bottnen sjunker ihop och får en jättegrop i mitten. Känn istället lite försiktigt med handen om den känns stabil eller så kan man kolla på kanterna, börjar den lossna runtom är den oftast klar.
Kommentarer